Preduzeće za proizvodnju promet i usluge :: Tel: 011/3057 901, Fax: 011/3057 900 , :: Mob.: 063/ 233 184 :: E-mail: ribolovac@sbb.rs


SINTRIX ™ materijal čini štapove 60% jačim i do 30%


 

Hardy & Greys Ltd sa ponosom izveštavaju o najvažnijem napretku u dizajniranju štapova u poslednjih 25 godina. SINTRIX ™ materijal čini štapove 60% jačim i do 30% lakšim sa veoma pojačanom izdržljivošću u poređenju sa štapovim od običnih karbonskih vlakana. U početku nova tehnologija će se koristiti na Hardy mušičarskim štapovima ali eventualno SINTRIX ™ će se koristiti i na šaranskim štapovima, Coarse ponudi kao i Slanovodnoj ponudi unutar Greys i Chub brenda.
Pre par decenija mi smo prešli sa fiberglasa i trske na karbonska vlakna koja su promenila način pravljenja štapova. Pošto je karbon neverovatno jak u odnosu na svoju težinu on pruža mnogo prednosti modernom dizajnu štapa.
Karbonski štapovi koje mi danas koristimo su naravno napredovali tokom godina ali trend lakših i bržih štapova nas navodi na štapove koji mogu biti krhki, neposlušni i podložni lomu prilikom upotrebe.
Karbonska vlakna u svakom mušičarskom štapu su prožeta smolom, uobičajeno ova smola ili matriks jednostavno drži vlakna u paralelnom poravnanju tako da kada se štap povija vlakna mogu da se saviju i da se posle vrate u poziciju. Međutim, ako se karbonski štap iznenada savije preko svojih granica savijanja normalna smola koja se koristi u izradi karbonskih štapova nije u mogućnosti da adekvatno podrži karbonska vlakna, to je zato što su ona jača od smole. Ovo rezultira katastrofu jer se vlakna deformišu ili se štap polomi. Ovi neuspesi se javljaju jer smola koja se koristi kod tipičnih štapova modernog dizajna jednostavno ne sadrži dovoljno čvrstine da bi vlaknima pružila odgovarajuću protekciju.
SINTRIX™ je pojačana i utvrđena matrica smole koja pruža potporu i podlogu karbonskim vlaknima da bi ona izdržala veći stepen krivljenja i opterećenja nego ranije. Tehnologijom, ekskluzivno upotrebljenoj u Hrady&Greys Ltd, specijalno tretirane slikonske nano sfere se mešaju u SINTRIX™ smolu. Hiljade nano sfera okružuju svako individualno karbonsko vlakno što daje veoma jednaku distribuciju kroz smolu i rezultira štap besprekorno glatke akcije. Ova tehnologija se radikalno razlikuje od bilo koje prethodne gde su korišćene titanium nano tehnologoje ili karbonske nano tube. Ove prethodne karbon nano tehnologije jednostavno su bili pokušaji da se pojača karbon ali ne i isto toliko važna smola. Snaga savijanja SINTRIX™ mušičarskog štapa je poboljšana u odnosu na zastareli dizajn. Kontrolisano testiranje je dokazalo da su SINTRIX™ štapovi 60% jači i do 30% lakši nego prethodni karbonski štapovi. SINTRIX™ štap će se saviti još više bez oštećenja a takođe će slučajni udarac podneti daleko bolje nego konvencijalno dizajniran mušičarski štap.
Na skorašnjem putovanju na Floridu zarad testiranja petorica Hardy&Greys testera su uhavtili oko 1000 komada ribe na SINTRIX™ štapove. Riba je težila od 5lb do 350lb a plan je bio da se SINTRIX™ štapovi stave u situacije koje su iznad normalnih, prosečnih opterećenja. Uprkos svim njihovim naporina da ovaj štap preopterete i polome oni to nisu uspeli ni sa jednim SINTRIX™ štapom! Neke od ovih akcija se mogu i videti na You Tube-u.

Andy Mill, Hardy & Greys US konsultant i petostruki pobednik Tarpon kupa ovo je rekao o SINTRIX™ štapu:
“Ovi novi SINTRIX™ štapovi su najmoćniji, najlakši, i najudobniji štapovi za zabacivanje ikada!
Andy je skoro upecao Tarpona od 80lb za samo par minuta korišćenja SINTRIX™ štapa.

Peter McLeod iz Aardvark McLeod, Internacionalni specijalista za mušičarenje na Hardy SINTRIX™ štapovima.
“ Ovo su perfektni štapovi, ja sam uživao koristeći ih. Oni su laki, poslušni, imaju brz oporavak, fantastičnu prezentaciju i velike rezerve sile. Šipke su toliko tanke da jednostavno seku vazduh. Sve u svemu ovo su bez sumnje najbolji štapovi koje sam ikada koristio i kada uđu u proizvodnju je neću koristiti ni jedne druge.”
Inicijalni razvoj SINTRIX™ štapove podrazumeva tri štapa Hardy mušičarske ponude, jednu ponudu šapova za slanu vodu koja podrazumeva duploručne modele. Novi Hardy SINTRIX™ štapovi će biti dostupni u Januaru 2011.
Kao dodatak ovim povećanjima performansi i izdržljivosti kompanija nastavlja svoju posvećanost korišćenju najkvalitetnijih delova. Ova kombinacija nije rezultirala u povećanju cene što ovaj materijal i njegove prednosti stavlja u kategoriju pristupačnih većini mušterija i cene bi trebalo da budu kompatabilne sa drugim mušičarskim štapovima koji su u ponudi.
Mi u Hardy & Greys Ltd. verujemo da SINTRIX™ predstavlja novu generaciju karbon tehnologije i da je najznačajnije otkriće u razvoju štapova za 25 godina, od kada je staklo zamenjeno karbonom.
Lansiraćemo SINTRIX™ na EFTTEX sajmu u Valensiji ove godine za Evropu, na Mušičarskom sajmu u Denveru za USA i ostatak sveta, i na Tackle & Guns ( UK sajam trgovine) u Oktobru, onda ćemo se posvetiti proizvodnji modela za Mart 2011.

http://www.flyforums.co.uk/fish-fly-news/69477-hardy-announce-fishing-rod-revolution-take-2-sintrix.html

 

 

 

 

Nazad na novosti

 

Sva prava zadržana © "Ribolovac Trade " 2007. design by KompArt